Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 02/12/2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Șiri de Cluj
Titlul articolului: Guvernul susține schimbarea denumirii de rom în țigan
Acces online: https://www.realitatea.net/guvernul-sustine-schimbarea-denumirii-de-rom-in-tigan_778848.html



 

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale de rom in tigan, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane si pe practica internationala.

 

"Ne-am bazat pe recomandarile Academiei Romane si pe faptul ca in majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat pentru agentiei Mediafax surse ministeriale, la finalul sedintei de Guvern. "Primul-ministru a fost de parere ca, in acest caz, trebuie tinut cont de opinia Academiei Romane si, pentru a putea lua o decizie, a solicitat o informare suplimentara cu privire la denumirea oficiala a cetatenilor de etnie roma in statele membre ale Uniunii Europene", au declarat sursele citate.

 

O initiativa legislativa in acest sens a fost depusa de deputatul PDL Silviu Prigoana. Aceasta prevede ca in documentele emise de institutii cu referire la persoane de etnie roma/ tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de tigan/tiganca.

 

Si presedintele Traian Basescu declara ca s-a luat o decizie gresita atunci cand s-a decis schimbarea numelui de tigan in rom, care permite aparitia confuziilor intre romi si romani.

 

Mai multe organizatii civice au organizat la inceputul saptamanii un protest, nemultumite de intentia de a schimba oficial denumirea de rom cu cea de tigan.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.